top of page
  • Foto van schrijverSamantha Wilhelm

Mijn wortelen

Bijgewerkt op: 23 feb.




De Wortelen – Wie ben ik?

Mag ik me voorstellen en mijn geschiedenis met je delen? Ik ben in 1986 geboren als dochter van een kweker in Bürstadt, Duitsland, en ben opgegroeid in onze prachtige groene sector. Sabine Ulrich (geb. Haller) en ik waren buurmeisjes. Door haar ben ik in aanraking gekomen met bloemen, en zij heeft me laten zien hoe mooi het is om ermee te werken. Na mijn middelbare school in 2002 ben ik opgeleid tot bloemist bij OTTO BLUMEN in Mannheim. Door de evenementen die OTTO BLUMEN organiseerde, heb ik gezien hoeveel meer betekenis een bloemist kan hebben. Die evenementen spraken me enorm aan. Daarom wilde ik meer in deze sector doen. Na het afronden van mijn driejarige opleiding ben ik terug naar school gegaan om mijn FACHABITUR te behalen. Bij SCHALLER & PARTNER, een reclamebureau, leerde ik de andere kant van het vak kennen en plande ik zelf evenementen. In die tijd ondersteunde ik Sabine Ulrich veel met haar evenementenopdrachten. Ik miste de bloemen zo erg dat ik besloot me weer voor 100% op de bloemen te richten en vond bij POESIE BLUMEN in Mannheim creatieve impulsen, zelfvertrouwen en dat gevoel van "heimat" in mijn baan. Vol energie door deze mooie ervaringen ben ik in 2010 naar Berlijn verhuisd. De beste beslissing van mijn leven. Ik werkte voor BLUMEN KOCH BERLIN en later meerdere jaren voor PETER LÜBBERT. Hier leefde ik mijn droom als evenementenbloemist en was ik verantwoordelijk van begin tot eind voor bloemconcepten in heel Europa. Mijn liefde voor design en interieur was daarbij heel handig en werd van dag tot dag sterker. Hier ontdekte ik mijn kracht voor fotoshoots. Ik zorgde voor unieke set-ups. Het doet me zoveel plezier niet alleen bloemen mooi te schikken maar ook alles wat nodig is om een perfecte foto te ensceneren. Dat vonden ook Ale Corsini en Valentino Griscioli goed, en zij gaven me de kans om hun fashionfilm CODE: DRESS de production design over te nemen. De fashionfilm zelf heeft in Parijs ook een prijs gekregen, wat het hele team heel trots maakte.




Ik wil nooit stilstaan, en uitdagingen zijn voor mij heel belangrijk.

Zo besloot ik in 2013, naast mijn werk, nog een opleiding tot meester-bloemist te volgen. Aan de GBF in Grünberg, Duitsland, leerde ik alles over vormgeving, kleuren, kunstgeschiedenis en alles wat me tot een meester-bloemist maakte. In 2014 behaalde ik cum laude mijn examen.





Van 2014 tot 2016 gaf ik zelf les aan de GBF en leidde ik studenten op tot meester-bloemisten. Dat gaf me ook de mogelijkheid om in 2016 naar Zuid-Korea te gaan en in de masterschool van BangSik toekomstige meesters les te geven, en een demonstratie over tafeldecoratie met Dieter Holzschuh te geven. Dat was een heel spannende, interessante en belangrijke tijd waarin ik me kon verdiepen in mijn vak en ook persoonlijk heel veel heb geleerd.

In 2016 was mijn jaar van veranderingen. Met een traan in mijn oog heb ik mijn geliefde Berlijn verlaten en ben naar Nederland verhuisd. Uitdagingen, uitdagingen, uitdagingen! Een nieuwe taal leren, een nieuwe baan vinden, een nieuw leven opbouwen en een plek vinden waar ik blij van word. Bij FLEURAMETZ en de labels FLOWERTALES en GREENBAZE was ik anderhalf jaar succesvol als ontwerper en creëerde ik kant-en-klare boeketten, pot-plant combinaties, bloemen, planten en accessoire concepten in de trendthema's van FlowerTales. Ook arrangeerde ik wekelijks de showroom. Ik was van grote betekenis bij fotoshoots van FlowerTales. Van ideeën voor set-ups, de fotosessies zelf en de arrangementen had ik van begin tot eind een grote rol.

In de stichting FloralArt kunstboek 2016/2017 zijn twee van mijn werken gepubliceerd. De kurkenmuur en de parkeerpaal. Deze zijn gefotografeerd door Thomas Rafalzyk uit Berlijn. De meeste van mijn foto's zijn van hem. Hij begrijpt mij en de bloemen heel goed en kan dit op een mooie manier vastleggen.




Van juni 2017 tot februari 2018 werkte ik bij BLOOMON als productiestylist en hielp ik hen ook als freelancer tijdens de COVID-pandemie.

Van 2018 tot 2022 werkte ik bij BlOEMBLOEM als manager van de binderij. Hier was ik verantwoordelijk voor de bloemconcepten, inkoop en het aansturen van een freelancebloemistenteam. Elk evenement dat BlOEMBLOEM organiseerde ging door mijn vingers, wat me intens trots maakte. De Volvo Ocean Race, KLM Open en de voorbereiding voor de Invictus Games zijn projecten die ik met een gouden randje in mijn hart draag. 

De pandemie trof BLOEMBLOEM diep en ik besloot deze tijd te benutten om mij verder te ontwikkelen door een opleiding tot interieurontwerper te volgen aan de NIA Academie. Hier kan ik mijn talenten verder verdiepen.

Met veel tranen nam ik afscheid van het mooie bedrijf BLOEMBLOEM om me meer op mijn familie te focussen. Ik ben inmiddels moeder van twee (Sef, onze zoon van 2019, en Neni, onze dochter van 2021).

Ik sluit me aan als creatieve projectleider bij PURPLE-WIRE een zelfstandig marketingbureau voor de FM Group. Hier pak ik de organisatie op van beurzen, evenementen en fotoshoots op en ben ook als ambassadeur actief.

Samen met hen realiseer ik mijn droom van een kunstgeschiedenis serie, waarbij ik een florale interpretatie ontwikkel.





2024 is het jaar van rebranding. Mijn in 2017 opgerichte bedrijf floralbySAM wordt omgedoopt tot met Finnes, waarin ik al mijn talenten samenbreng.

Ik zal me richten op het verder ontwikkelen en realiseren van bloemconcepten, maar ook veel meer aandacht aan besteden aan Interieur concepten. Mijn doel is het, adviseur te zijn, om vragen, die mensen in en rondom interieur en tuin hebben op te lossen. Ik kan niet wachten!





wat ik voor je kan betekenen?



 

34 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page